Hoppa till innehåll

Hur kan min partner och jag gräla utan att bli elaka?

Hur kan min partner och jag gräla utan att bli elaka?

De flesta av oss blir arga på vår partner ibland vilket kan resultera i konflikter. Ibland kan gräl i relationer gradvis trappas upp och leda till att båda parterna strävar efter att såra varandra.
Här är förslag på hur du kan hantera konflikter med din partner. Tipsen föreslås av Russ Harris i boken ACT with Love (kärlekens ACT):

– En bra strategi som jag har nämnt tidigare är att du sätter namn på teman som ni ofta har konflikter kring ungefär som om du skulle hitta på vad en berättelse ska heta. Berättelsen kan t.ex. heta ”ekonomiska problem berättelsen” eller ”svartsjukeberättelsen”. Strategin går ut på att få din partner och dig att distansera er från era tankar och känslor. Kom ihåg att tankar och känslor kommer och går, du är inte din tanke och din känsla.
– Skriv ner vilka din och din partners favorit konflikter är och ge dem ett namn som ni båda tycker låter komiskt.
– Använd humor. Det är effektiv strategi att avleda gräl. Börjar ni båda skratta åt att någon av gör en fånig grimas eller säger något på ett fånigt sätt har ni ofta lyckats bryta konflikten.
– När du och din partner fastnar i vem som har rätt, pressa inte din partner till säga att du har rätt, sätt namn på konflikten genom att kalla den ”rätt och fel berättelsen”. Det kan hjälpa er att acceptera att ni tycker olika och att ni inte kommer någon vart med att gräla om vem som har rätt.
Åter igen strävar strategin mot att hjälpa er att distansera er från era tankar och känslor och se på dem utifrån.

Genom att du tränar dig själv på att se dina tankar och känslor som något som kommer och går kommer du inte att känna dig så kontrollerad av dem.  Tänk att du ser på dina tankar som löv i rinnande vatten. Precis som du kan få bättre kondition genom att träna regelbundet kommer du att bli bättre på att se på dina tankar och känslor utifrån istället för att brottas med dem.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se