Hoppa till innehåll

Hur vet jag om min kille/tjej är narcissist?

Man kan ha mer eller mindre drag av narcissism. Det är bara 1 procent som har diagnosen narcissistiskt personlighetssyndrom men det är betydligt vanligare att man har drag av narcissism och är det många drag kan det orsaka en hel del psykiskt lidande för den andra personen i relationen.

Här kommer några tecken på att din partner kan vara narcissist.

Narcissister har ofta höga krav på sin partner, du ska bete dig i enlighet med narcissistens vilja och når du inte upp till kraven, vilket du aldrig gör hur mycket du än anstränger dig blir du kritiserad. Ofta haglar det kritik över narcissistens partner. Du kan få höra att du gör fel, är fel och alltid kommer göra fel.

Vidare har narcissisten olika regler för sig själv och för andra. När du gör något fel enligt narcissisten får du höra det tydligt och länge medan om narcissisten gör samma fel skyller hen ofta på dig och kan dessutom bli väldigt arg på dig för det.

Narcissisten ljuger ofta och friserar sanningen till att passa narcissistens syfte. Vidare kan narcissisten ofta bli arg. Det kan även svänga hastigt ibland från att det har varit lugnt till att det plötsligt blir kaos för att narcissisten har hakat upp sig på något, ofta något som är ditt fel enligt narcissisten.

Narcissisten kan ofta vara charmig, rolig och färgstark när hen är på rätt humör och när hen har ett mål med att charma någon, ofta handlar det om att narcissisten har ett behov av att bli bekräftad.

Narcissisten har vidare svårt att känna empati och svårt att få skuld eller skam känslor. Däremot att hen bra på att lägga över känslor på dig så att du i stället får skuld och skam känslor. Det är dock inte ovanligt att narcissisten kan hjälpa andra för att få bekräftelse medan du som partner eller barn till narcissisten inte får hjälp eller får villkorad hjälp.

Vidare är narcissisten ofta impulsiv och tävlingsinriktad.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, leg. psykoterapeut

www.kbtemanell.se