Hoppa till innehåll

Jag orkar inte anstränga mig för att verka glad på julafton när jag egentligen känner mig misslyckad och utanför

Jag orkar inte anstränga mig för att verka glad på julafton när jag egentligen känner mig misslyckad och utanför

Läs om julångest i mina tidigare texter.

Jag har tidigare skrivit en del texter om julafton och att den här perioden på året kan vara ångestfylld och jobbig för många människor. Julen kan hos många väca känslor av ensamhet och utanförskap. Det kan handla om att du kanske inte har någon att fira jul med, att din familj alltid varit konstigare än andras, att det döljs mörka hemligheter i din familj men att alla låtsas som det regnar, det kan handla om att alla i familjen har partner eller barn medan du är ensam etc.

Anledningar till att just julen kan vara jobbig är att det trissas upp massor av förväntningar. Det ska vara på samma sätt som alltid, alla ska vara glada, det ska vara mysigt etc. Människor som kanske inte upplever att de ”passar in i mallen” kan känna sig utanför. När det gäller förväntningar och krav generellt gäller det att försöka att inte låta de stiga för mycket då det ofta leder till dåligt mående och känslor av misslyckande.

Här kommer några tanketips kring hur du kan hantera julafton om du känner dig ensam och utanför:

– Försök förklara för din familj hur du känner dig och fundera på hur de andra kan underlätta för dig.

– Tänk hela tiden på att du delar känslor av ensamhet och utanförskap på julafton med en massa människor. Även om människor i din närhet i inte delar din känsla så finns det hur många andra människor som helst som gör det av olika anledn