Hoppa till innehåll

Kan du förändra din narcissistiska partner?

Kan du förändra din narcissistiska partner?

En vanlig orsak till konflikter mellan par är att de vill förändra varandra. Vi kanske träffar någon vi blir förälskade i och accepterar saker vi någonstans inte tycker är ok. Ett vanligt sätt i början att hantera det vi inte tycker är ok är att vi antingen väljer att bortse från det eller tänker att det säkert ordnar sig.

Ett vanligt tankesätt om du har träffat en  narcissistisk partner där relationen från början är på hans/hennes villkor är du i är förälskad och puttar bort störande tankar och bortser från att du kanske har en magkänsla att hans/hennes beteende inte är bra för dig. Om någon annan kommenterar något negativt kan du dessutom bli arg.

Mitt råd är:

  • Om du tittar historiskt på de relationer du har haft och märker att flera av de män/kvinnor du har haft bara har prioriterat sina egna behov, skriv ner om det finns gemensamma faktorer som gör att du fastnar för de här personerna. Ofta kan det handla om att de utstrålar en säkerhet och initiativförmåga och att de kanske i början är bekräftande.
  • Läs listan ofta och ha ögonen öppna nästa gång du känner intresse för någon. Det är lättare att inte fastna i narcissistens nät om du inte går på dejt med honom/henne. Ofta (men inte alltid) kommer du att känna igen drag hos en person som inte är bra för dig och då kan du undvika att gå på dejt med honom/henne. Luras inte av tankar som ”just nu känner jag mig säker och osårbar så jag kan ge narcissisten en chans”. När du väl tappar fotfästet går det ofta snabbt.
  • Identifiera tankefällor kring att det kommer gå att ändra narcissisten. Är han/hon emotionellt otillgänglig för att han/hon prioriterar annat är sannolikheten stor att det kvarstår.
  • Undvik att falla för impulser att anpassa dig i tron om att du på det sättet kommer att vinna narcissisterns bekräftelse, det blir tvärtom.
  • Ju mer du förvandlas till en dörrmatta, desto mindre respekt kommer narcissisten få för dig.
  • Tvinga dig själv att stå upp för dina behov, tänk ”om han/hon lämnar mig pga. att jag inte vill bli överkörd skulle han/hon på sikt göra det i alla fall”. Alternativet är inte att du låter dig köras över.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se