Hoppa till innehåll

Kan narcissister ibland erkänna att de har fel?

Narcissister brukar inte vilja erkänna att de har fel. I stället är det vanligt att de blir irriterade om något blir fel och att de snabbt hittar en syndabock. Ofta blir det du som är partner som får höra att du har fel, att du har förstört, att du alltid har fel och du kan även få höra att hela du är fel som person.

Det är vanligt att narcissister pratar i termer av alltid, aldrig etc. Om du gör ett misstag får de det ofta till att du alltid gör fel och alltid förstör och att du aldrig kommer förbättras.

Det finns en del narcissister som dock kan medge att det har de har gjort fel men då vänder de det ofta till att du har stressad dem, förstört deras humör etc. vilket har lett till att det har tappat koncentrationen och gjort något fel eller glömt något. De kan dessutom hålla en monolog om att de tänker på alla, försöker hålla koll på allt medan du är jobbig och ”förstör” deras koncentration och tar deras kraft så att de glömmer eller gör något fel.

Sammanfattningsvis erkänner de att de har gjort fel varpå de utmålar sig själva som godhjärtade men att de i sin strävan efter att ta hand om alla blir hindrade av att du är jobbig, så med andra ord är allt ditt fel – igen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, leg. psykoterapeut

www.kbtemanell.se