Självcentrerad, svårt med empati och ett stort behov av att stå i centrum är alla saker som kännetecknar en narcissist.
Många tecken kan upptäckas redan i tidig ålder, och vilken typ av föräldraskap och uppfostran barnet får är avgörande.
Här reder psykologen ut vad som ökar risken för narcissism hos barn.
– Till slut tycker barnet att det är det rimliga sättet att vara på, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Filip Elovsson
Narcissistiska personlighetsdrag kan utvecklas redan i tidig ålder. I vardagen benämns en narcissist ofta som en självupptagen och empatilös person med ett behov av att stå i centrum. Ofta ser narcissister på sig själva som överdrivet betydelsefull, smart och framgångsrik. Utvecklad narcissistisk personlighetsstörning är ett allvarligt tillstånd och kan ofta spåras långt tillbaka i uppväxten. Därför kan många tecken och signaler upptäckas tidigt hos ett barn.
Monica Emanell är legitimerad psykolog och psykoterapeut, och hon menar att det tidigt går att koppla vissa typer av personlighetsdrag hos barn till ett narcissistiskt beteende.
– Det är sällan blyga och försiktiga barn som är benägna att bli narcissister, utan snarare barn som är mer framåt och har lättare till ilska. Exempel på tidiga tecken kan vara barn som ljuger för egen vinning för att framstå i bättre dager eller tar för sig på andras bekostnad, säger hon.
Föräldraskapet är avgörande
Som med det mesta kring bekymmer kopplat till uppfostran handlar mycket om föräldrarna. Att barn har en tendens att utnyttja andra till en viss grad, ibland hela vägen upp i tonåren, är relativt vanligt och behöver inte utvecklas till något allvarligt. Problemet uppstår när beteendet accepteras och befästs av föräldrarna.
– När narcissistiska beteendemönster matas av föräldrarna genom uppväxten så att det hela tiden stärks blir det inte bara ett tonårsbeteende. Till slut utvecklas det till att barnet tycker att beteendet är det rimliga sättet att vara på, berättar Monica Emanell och fortsätter:
– Ofta är det här inget man gör medvetet. Man tänker inte på att man tar för sig extra mycket, utan det blir en självklarhet. Man tror att det är så här det ska vara.
Ett annat tydligt tecken kan träda fram när barnet inte får sin vilja igenom. Narcissister känner sig ofta kränkta och arga när man inte får mer än andra och har väldigt lätt till avundsjuka.
”Barnet blir ett redskap”
Det centrala för barn med narcissistiska problem är att föräldrarna inte sätter gränser eller ger bekräftelse för hur barnet är som person. Istället blir det mesta inriktat på prestation och framgång.
– Ett exempel kan vara föräldrar som pressar sitt barn väldigt mycket och tillsammans med barnet gör narr av andra barn som inte är lika duktiga, säger hon.
Att andra hamnar i skottlinjen är vanligt runt narcissister. Narcissisten lägger ständigt över sina egna misslyckanden på andra och har svårt att inse när man gör fel. Därför hamnar ofta skulden i knät på någon annan.
– Centralt för barn med narcissistiska tendenser är att man aldrig fått lära sig att känna någon skam och försöker därför hela tiden undvika det. Man förstår inte att man faktiskt kan ta sig igenom svåra saker, utan lägger i stället över det på andra. Det leder till att andra känner sig misslyckade när det egentligen är narcissisten som projicerar sina känslor på andra, säger Monica Emanell.
Ett föräldraskap med kombinationen av att vara väldigt krävande men samtidigt höja barnet till skyarna ökar risken för narcissism. Inför andra kan föräldrarna framhäva barnets prestationer, men ensam med barnet vara väldigt hård och kritisk. Monica Emanell menar att föräldrar till barn med narcissistiska personlighetsdrag ofta använder sitt barn för egen vinning.
– Ofta vill föräldrarna själv skina genom barnet, och struntar i hur barnet är som person. Därför pressar man till saker som föräldrarna själva vill och kan därmed känna sig duktiga. På så sätt blir barnet bara ett redskap, säger hon.
Ingen ärftlig faktor
Att narcissism skulle vara någon ärftligt finns det inget som tyder på. Däremot kan barn ärva vissa typer av beteenden från sina föräldrar som gör att man blir mer benägen att få narcissistiska karaktärsdrag. Det kan exempelvis vara att man är mer framåtriktad eller har ett hett temperament. Men detta behöver inte vara ett problem, menar Monica Emanell.
– Att vara framåtriktad och utåt som person är det ju inget fel med och i grund och botten ett positivt drag. Men den sortens beteende är mer angeläget att kunna gå åt det narcissistiska hållet, säger hon.
Om föräldrarna själva har en narcissistisk personlighet kan det påverka barnet utifrån två scenarier, menar Monica Emanell.
– Antingen blir barnet som föräldern, eller så blir det tvärtom att barnet gör allt för att vara till lags och vänder ut och in på sig själv för att bli bekräftad, säger hon.
Däremot behöver inte allt med narcissism vara negativt. Monica Emanell menar att det är vanligt att många chefer och politiker har narcissistiska tendenser eftersom att man är orädd och tar oftare initiativ.
– Man anser att allt går om man försöker och kan höra negativa saker men det rinner lättare av. Eftersom att narcissisten anser att den alltid har rätt är man orädd när man tar initiativ, avslutar hon.