Hoppa till innehåll

Rädd att bli dumpad? Här är typerna att se upp med

Tänk dig att du står vid altaret i en fullsatt kyrka, uppklädd till tänderna med pirr i magen.

Då plötsligt viskar din älskling: Jag har ångrat mig.

– Att bli akutdumpad är tyvärr inte helt ovanligt, säger psykologen Monica Emanell.

Det är slut, finito, borta. Relationen som skulle vara för evigt har gått i kras och alla sockersöta minnen förvandlats till smärtsamma demoner, som känns omöjliga att hantera.

Vi har alla varit med om det. Att bli dumpade, bortvalda. Men hur och när vår älskling uttalar de magiska orden har stor betydelse för hur snabbt vi läker igen. Den som blir lämnad utan föraning – kanske precis när relationen kändes som bäst – har svårare att bli hel igen.

Vanligt med skamkänslor

Fenomenet brukar kallas ”Run away bride” (efter filmen med samma namn) och är ofta förenat med starka skamkänslor hos den som drabbas.

Psykolog Monica Emanell

– Personen som blir akut-lämnad känner sig ofta naiv och tar felaktigt på sig exets skamkänslor, fortsätter Monica Emanell, som menar att det hänger ihop med en känsla av att vara värdelös, känna sig misslyckad, att man inte har förstått eller sett vad som är på gång.

– Man kanske har beskrivit relationen som fantastisk inför vänner och familj, och faktiskt också känt att den har varit det. Och plötsligt står man där och förstår ingenting.

En annan sak som skiljer den som blir akut-dumpad från den som förstått att relationen kanske inte kommer att fungera är chocken och det plötsliga traumat som den aktut-dumpade försätts i.

– I början handlar det bara om att överleva. Man måste få älta och prata av sig med vänner. Och kanske under en övergångsperiod bo hemma hos en vän, som kan hjälpa till med det mest basala i vardagen.

Att inte ha kontakt med sitt ex är också viktigt menar Monica Emanell.

– Många känner ett stort behov att försöka förstå. Men ofta kan exet inte lämna några tröstande förklaringar till sitt beteende, vilket bara leder till ännu mer smärta och förlänger läkeprocessen. Mitt tips är att ta bort exet från Facebook och blocka personens möjligheter till kontakt.

Lär dig känna igen dina tankefällor

Enligt Monica Emanell hjälper noll-kontakt-principen eftersom den dumpade undviker att förnedra sig inför exet – dessutom försvinner exet snabbare ur känslosystemet, och den egna självkänslan tar mindre skada än om den dumpade ägnar sig åt att romantisera den förlorade relationen.

– Det kanske låter hårt. Men det viktiga är att man ger sig tid att ta hand om sig själv och inte dras in i självanklagelser. Steg två i processen är sedan att försöka tänka nyktert på det som varit, och fråga sig själv: vad använde jag för tankefällor för att slippa se alla subtila signaler?

– Till slut kommer den dumpade förstå att exet inte var rätt, och att man själv kanske egentligen ville ha drömmen om relationen mer än personen i sig. När man kommit dit kan man ofta se fördelarna med att det är slut.

Rädd att bli akut-dumpad? Här är typerna du ska dissa

Lyssna på din magkänsla tidigt i relationen – så slipper du råka ut för en obehaglig överraskning.

✓ Undvikaren:
Den här personen har svag eller ingen tillgång till sina känslor, slingrar sig och svarar ofta ”jag vet inte” när du ställer frågor kring hens känsloliv. Undvikare är dåliga på att ”hänga ut sig känslomässigt” vilket leder till att de inte kan ”fastna” för någon. De är ofta självgående, självständiga och ber inte om hjälp. Undvikaren har med största sannolikhet blivit sårad tidigare och använder sig av olika strategier för att skydda sig från närhet. Ofta vet undvikaren redan i ett tidigt skede att relationen inte kommer att fungera. Hen känner sig kvävd och irriterad men har svårt att uttrycka det och väntar med att göra slut tills ni står inför fullbordat faktum – alltså vid altaret. Om du är i en relation med en person som sällan eller aldrig uttrycker sig känslomässigt, inte tar initiativ för att relationen ska utvecklas eller verkar tycka att det är ”upp till dig” att planera hela bröllopet, så är risken stor att du råkat i klorna på en undvikare.

Foto: Thinkstock

Svärmorsdrömmen: 

Tycker din partner precis som du, i alla lägen? verkar hen intresserad av relationen och era gemensamma planer – samtidigt som din magkänsla säger dig att något inte stämmer? I så fall kan du ha fallit offer för Svärmorsdrömmen. Den här typen av partner är mycket bra på att anpassa sig efter andra människor för att bli omtyckt. Absolut viktigast för Svärmorsdrömmen är att fasaden är klanderfri – utåt sett ska allt ”se bra ut”. Svärmorsdrömmen har till en början varit kär och haft drömmar om det perfekta förhållandet – men låter senare relationen fortgå trots att alla himlastormande känslor försvunnit. Svärmorsdrömmen vill till varje pris slippa att såra sin parter och sticker därför huvudet i sanden och låtsas som om allt är bra – tills ni står vid altaret.

Psykopaten:

Psykopaten bryr sig bara om sig själv och ser dig som ett objekt. Så länge du kan ge psykopaten det den vill ha kommer relationen att fortgå, men när psykopaten tröttnat, alternativt hittat någon annan som den kan utnyttja kommer relationen att ta slut, utan att du förstår varför. Det beror på att psykopaten är en känslokall och empatilös person som aldrig haft känslor för dig eller ärliga avsikter med relationen. Psykopaten kan utan betänkligheter överge dig vid altaret bara för att i nästa sekund kasta sig i famnen på ett nytt offer. Psykopaten är ofta väldigt charmig och bekräftande i början – det är inte ovanligt att den som förälskat sig i en psykopat upplever relationen som ”för bra för att vara sann”. Men ganska snart ändrar psykopaten taktik och blir anklagande. Humöret skiftar utan föraning.

6 tecken på att relationen snart kan vara över

Dumpad? Så blir du hel igen – psykologens bästa tips

Prata med vänner – dels för att hjärnan ska kunna bearbeta och få struktur över tankar och känslor men även för att få bekräftelse och stöd.

Börja träna – fysisk aktivitet ger dig större tillgång till transmittorsubstanser som gör det lättare att psykiskt hantera det som hänt.

Identifiera eventuella tankefällor. Om du börjar romantisera kring hur fantastisk och bekräftande ditt ex var under en viss period – glöm inte bort att det även funnits perioder då ditt ex faktiskt tvivlade på sina känslor eller på relationen.

Ägna dig åt aktiviteter som du vet brukar få dig att må bra. Om du har möjlighet – planera gärna någon resa för att komma bort och få nya stimuli.

Påminn dig ofta om att den intensiva ledsenheten kommer att bli mindre intensiv efter ett tag om du jobbar på att ta hand om dig själv och dina behov under tiden.

Hantera eventuella skamkänslor genom att prata med andra och påminn dig själv om att de inte hör hemma hos dig. Du har inget att skämmas för.

Om du är bottenlöst ledsen, tillåt dig först att vara ledsen men identifiera sedan faktorer i ditt ex beteende där det är motiverat att bli arg. Skriv ner dessa faktorer även om du nu inte känner dig arg.

Om du fastnar i känslan ilska, försök boosta dig själv med beteenden som du mår bra av långsiktigt, det brukar på sikt få ilskan att minska.

Se till att klippa kontakten helt med ditt ex. Det är först när hen inte finns i ditt liv och inte har tillgång till dig som du kan börja läka. Ta exempelvis bort personen från Facebook. Om ni fortsätter att ha kontakt kommer exet att väcka dina förhoppningar igen.

Hamna inte i ”tycka-synd-om-ditt-ex” fällan. Det är lätt att tänka ”hen mår så dåligt på grund att sitt beteende”. Ägna dig åt dig själv. Ex:et får sköta sitt.

Försök att inte drabbas av ångest för att du inte kan sluta vara ledsen över det som hänt, du kommer så småningom att märka att du börjar tänka mindre på ditt ex och att du kan vara glad i större utsträckning igen.