Hoppa till innehåll

Varför ska du se upp med att ta emot hjälp av din narcissistiska mamma?

Den narcissistiska mamman kan vara hjälpsam ibland och hon är ofta själv övertygad om att hon är en bra förälder och att hon vill sina barn väl. Ofta kan hon även göra bra saker för dig eller hjälpa dig när du verkligen är långt nere i gyttjan och mår dåligt.

Detta gör att du hamnar i en komplicerad situation när din narcissistiska mamma beter sig oempatiskt eller behandlar dig illa. Hon är ofta snabb med att påminna dig om att hon har hjälpt dig och att du ska sluta vara otacksam eller att du nu behöver hjälpa henne med det hon behöver. Hjälpen hon gett dig kan ibland vara många år gammal men du blir ändå ständigt påmind om detta för att du ska få så pass mycket skuldkänslor att du fortsätter anpassa dig efter din mammas behov.

En av de svåraste faktorerna med en narcissistisk mamma är just skuldkänslor som kan göra att du tillbringar många år med att må dåligt för att du inte kan sluta gå emot dina skuldkänslor och därmed sluta bli överkörd av din narcissistiska mamma.

Ibland, när du är riktigt arg kanske du bestämmer dig att sluta göra som din mamma vill och då kanske du säger saker som din mamma sedan använder för att ge dig ännu mer skuldkänslor. Du trasslar ofta in dig i ännu mer skuldkänslor som är svåra att bryta.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se