Hoppa till innehåll

Akta dig för narcissistens smicker

Akta dig för narcissistens smicker

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Det är svårt att urskilja narcissistens smicker från genuint smicker och det kan bli destruktivt att gå runt och vara observant hela tiden. Däremot kanske du kan vara observant om du har råkat ut för en person som smickrar under vissa perioder eller där smickret har avtagit och sedan ökat igen när du har blivit mer otillgänglig.

Om du har en tendens att bli charmad av narcissister har du ofta även tendens till att ”bli lurad” upprepade gånger av samma person. Det innebär att ditt umgänge med narcissisten lätt kan förvandlas till en katt och råtta lek. Du kanske märker att narcissisten blir mindre uppmärksam när du blir mer tillgänglig eller när han/hon har fått användning av dig varpå du blir besviken och arg och bestämmer att du ska ta avstånd från honom/henne. Ditt beslut kan dock ofta fallera när narcissisten börjar smickra och charma dig igen. Det är vanligt att du då tänker att du kanske överdrev när du blev arg eller att du var orättvis, dvs. du lägger skulden på dig själv.

Du har därmed hamnat i en ond cirkel där narcissisten styr dig. Eftersom narcissisten är en mästare på att använda andra som känslomässiga papperskorgar är det dessutom vanligt att du lägger negativa känslor som skam och ilska på dig själv. Du skuldbelägger dig själv för att du lät dig luras och du blir arg på dig själv för att du känner dig dum.

Mitt råd om upprepat faller för narcissistens smicker är därför att du:

– Akta dig för att skuldbelägga och kritisera dig själv. Inta istället en observerande position för att se vad som händer när du sugs in i narcissistens charm.

– Acceptera att du tycker att narcissisten är charmig och att du känner dig charmad men att du ändå kommer att försöka hålla dig borta från honom/henne därför att du på sikt inte mår bra av den berg och dalbana du blir utsatt för.

– Hämta energi från andra situationer och människor som ger dig energi även långsiktigt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.