(Svenska) Brukar du efter ångestattacker då du har druckit, hetsätit eller skurit dig ofta fortsätta som om inget har hänt?

Brukar du efter ångestattacker då du har druckit, hetsätit eller skurit dig ofta fortsätta som om inget har hänt?

Om du har tvära känslokast och ofta hemsk ångest (vanligt vid borderline problematik) är det vanligt att du bara kan tänka utifrån en intensiv känsla i taget. Om den känslan är ångest innebär det att du i den stunden ofta har lust att impuls agera så att ångesten kortsiktigt minskar och du har ofta svårt att i den stunden tänka att ångesten har ett slut även den här gången.

Det är vanligt att du efter ångestattacken med alla destruktiva beteenden den innebär plöstligt dras med av någon trevlig händelse med en trevlig känsla som konsekvens vilket leder till att du ofta inte alls har lust att grotta i orsaken till ångest attacken samt hur du skulle kunna hantera den nästa gång. Ofta är du mer benägen att någonstans tänka att det kanske inte blir en nästa gång eftersom du nu mår bra och då är det både motigt och meningslöst att gräva i vad som hände för en vecka sedan.

Om du vill få grepp om dina olika känslotillstånd och få mer kontroll över dem måste du försöka tvinga dig själv att gå igenom hela ångest situationen i alla fall och tänka att det kommer på sikt att löna sig genom att du kommer att få bättre kontroll över jobbiga känslor och över beteenden då du tappar kontrollen (alkohol, mat, droger).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.