Hoppa till innehåll

Finns det koppling mellan dina ätstörningar och hur dina föräldrar var?

Finns det koppling mellan dina ätstörningar och hur dina föräldrar var?

Ätstörningar kan uppstå som konsekvens av en mängd faktorer. Man har dock sett vissa mönster när det gäller hur föräldrar har varit till personer med ätstörningar. (observera dock att det inte gäller för alla).

Människor med anorexia beskriver ofta sina föräldrar på ett negativt sätt. De beskriver ofta sina fäder som känslomässigt otillgängliga och avvisande. Mammorna beskrivs ofta som perfektionistiska, dominanta och överbeskyddande. (se vidare i forskning av Woodside t al. 2002, Cole-Detke et al. 1996, Ratti et al. 1996).

Föräldrar till personer med ätstörningar försöker ofta hindra barnens försök till at bli självständig. (Det här sker oftast omedvetet, de flesta föräldrar är inte psykopater, däremot finns det ett helt gäng med narcissister som har som mål att själv bli mer sedda och bekräftade även om det innebär att de måste klättra på sina egna barn för att uppnå det).

Det är även vanligt att kommunikationen går ut på dubbla budskap. Dina föräldrar kanske säger att de stöttar dig men i praktiken försöker de styra dina beslut. Det här leder till att din självkänsla blir låg. Det kan även leda till att du får ångest även vid små separationer från de du älskar.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.