Går det att bota narcissism?

Går det att bota narcissism?

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Ja det går att bota narcissism men problemet är att narcissister sällan vill “bota” sin narcissism eftersom de inte tycker att de har något problem. Om de går i terapi kan det ofta handla om att de känner sig illa behandlade av någon och vill ha stöd. De kan då inta en offer roll  och uppleva att de har gjort mycket för andra men fått lite tillbaka.

Om narcissister ser att de behöver ändra på sina egna tankesätt och beteenden så kan de “bota” sin narcissism. Det handlar bl.a. om att de måste börja respektera andras gränser, de måste motstå att konstant kritisera andra och tala om hur de borde göra istället och ibland acceptera att göra saker för andra även om de inte själva tycker att de har lust med det. Vidare behöver de bl.a. jobba med att även om de ibland gör saker de inte har lust med behöver de jobba med impulsen att påtala det ofta och ge andra skuldkänslor. Sammantaget handlar jobbet för narcissisten mycket om att titta på sina egna tankesätt och beteenden och försöka fundera på om de kan ändra dem ibland för att tillgodose andras behov och samtidigt inte ge andra skuldkänslor för det.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

2 thoughts on “Går det att bota narcissism?

 1. Hej.
  Kan de narcissistiska dragen bli mer tydliga med åldern?
  Tex att mannen är blyg och lite ensamvarg i skolan fram till ca 30 års ålder. Sen efter/vid 30 utveckla narcissism och att det sedan blir mer o mer?
  Har narcissister ett ha-begär efter en person? Om ja, kan det väckas? (jag vill undvika det…)
  Om en person först lurats o gott på strategin dvs hamnat i försvarsställning osv för att sedan trycka tillbaka o kräva terapi, minskad alkohol, o har “bevis” mot honom – hur förväntas han kunna reagera?
  Om han sen inser att personen han ville se ledsen osv inte reagerar så utan blir iskall o hård, för att sedan psyka tillbaka. Hur kan han reagera? Väcks ngn form av ha-begär eller flyr han? (han är hämndlysten)
  Om man lägger fram bevis på otrohet och uppe på allt hindrar honom från att förstöra för en själv, kan man förvänta sig att han ger sig av o låter en vara?
  Om man själv är självsäker och mycket snäll/varm person och men har en stenhård försvarssida (bara vid rejält ilska) blir han förvirrad då? Det verkar så nämligen. Har precis insett att jag haft med en narcissist att göra o vill veta om jag måste se till min säkerhet såsom med en psykopat eller inte.
  Jag har blivit lurad i över 1/2 år. Han gillade inte när jag började lägga ihop pusselbitarna, när jag ifrågasatte, dvs genomskådade honom.
  Tack på förhand

  • De narcissistiska dragen är oftast tydliga övertid. Han utvecklar inte narcissism vid 30 års åldern utan har i så fall sannolikt dolt sina tankar som har varit narcissistiska. Narcissister blir oftast mest attraherade av personer som är bekräftande och icke ifrågasättande utan mer beundrande mot narcissisten. Han blir oftast arg om man ifrågasätter för mycket. Ifrågasätter man lite kan han oftast försöka ljuga sig till att du blir mindre ifrågasättande.
   Hälsningar
   Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *