Hoppa till innehåll

Jag anstränger mig maximalt i alla sociala situationer och är livrädd för att andra ska avvisa mig

Jag anstränger mig maximalt i alla sociala situationer och är livrädd för att andra ska avvisa mig

De flesta människor är angelägna om att bli omtyckta av andra. Ibland kan det dock bli så att det blir så viktigt att du slår knut på dig själv och upplever att u är otillräcklig och dålig. Problemet är att om jakten efter att duga leder till att du struntar i dina behov och hur du mår medan du anstränger dig för att bli omtyckt, kommer du att uppleva en ännu större gnagande känsla av att vara dålig och otillräcklig.

Mitt råd är:

– Observera dig själv i en social situation och hur du beter dig mot dig själv.

– Observera om personen du pratar med beter sig korrekt mot dig eller om han/hon tar för sig för att du tillåter det.

– Om du kommer fram till att du blir mer dränerad i en social situation än du får energi, fundera på hur det kommer sig att du inte känner dig irriterad på den andra personen utan att du istället eventuellt blir irriterad på dig själv för att du inte presterat ännu bättre i att göra det bra för den andra personen.

– Välj konkreta situationer från din uppväxt där du mådde dåligt eller blev arg och gå i detalj igenom hur dina föräldrar betedde sig. Du kommer ofta i och med det förstå varför du reagerar som du gör nu.

– Bestäm dig för att inte slå knut på dig själv i nästa sociala situation och förbered dig för att du kommer att känna en stark olustkänsla.

– Stå ut med olustkänslan och upprepa samma beteende igen.

– Utvärdera efter en månad hur du mår, du kommer på sikt märka att du mår bättre om du fortsätter att ha balans mellan dina behov och andra behov i sociala situationer.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.