Hoppa till innehåll

Jag blev sedd av min narcissistiska mamma när jag anpassade mig och hjälpte henne

Jag blev sedd av min narcissistiska mamma när jag anpassade mig och hjälpte henne

Läs mina tidigare texter om narcissism

En vanlig konsekvens om du har haft en narcissistisk mamma är att du är den som oftast är glad, lätt att ha att göra med och alltid är redo att ställa upp. Ofta ställer du även upp när du inte behöver det. Du vill väl men ofta vill du även omedvetet eller medvetet att det finns någon annan som pysslar om dig såsom du pysslar om andra. Tyvärr kanske du inte kan eller vågar sätta ord på det, istället ställer du upp och hoppas att någon ska förstå att även du vill bli ompysslad. Du kanske även i vuxen ålder fortsätter att lyssna på din mamma, hjälpa henne med olika saker och undvika att uttrycka egna behov. Det kan dels handla om att du inte vill belasta din mamma och dels för att du kanske har försökt att få henne att lyssna på dig utan framgång. Det kan ha slutat med att du blev avbruten eller om att din mamma kanske hakade på din samtalsämne för att sedan börja prata om sig själv.

En ond cirkel i vuxen ålder kan handla om att du väljer personer som gärna tar hjälp av dig och bekräftar dig för det eller också tar de emot hjälp varpå bekräftelsen uteblir. Poängen är att de ofta inte är så bra på att pyssla om dig på det sätt du önskar. På det sättet fortsätter du törsta efter bekräftelse men du får bara smulor av det du egentligen skulle vilja ha.

För att bryta den onda cirkeln behöver du bli medveten om att du behöver mer bekräftelse och därefter välja personer som kan ge dig det.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.