Hoppa till innehåll

Jag överäter varje jul – och de närmaste två veckorna efter julen – Fall exempel

Jag överäter varje jul – och de närmaste två veckorna efter julen – Fall exempel

Jag har tidigare skrivit om att det kan vara nära till hands att använda mat som kortsiktig, stress dämpare, ångest dämpare, avslappnings strategi på julen därför att maten ofta är i fokus (läs mer om julen och överätning).

Här kommer ett exempel på hur det kan se ut:

Lea är 28 år, hon bor och arbetar i Göteborg. Hon brukar fira jul varje år i Arvika med sin bakgrundsfamilj.  Lea känner mer och mer motstånd inför att resa hem och fira jul med familjen. Hennes systrar har partner och den ena har även barn. Lea känner sig ofta misslyckad för att hon inte har en partner. Dessutom hamnar hon i samma roll som när hon bodde hemma. Mamman ska kommentera allt hon gör som är fel, hon ställer inga frågor om Leas jobb eller liv i stort. Dessutom klagar mamman på att hon inte hör av sig ofta och att hon inte kommer hem tillräckligt ofta vilket mamman ser som ett tecken på att Lea är egoistisk.

Lea har haft problem med mat sedan tonåren. Hon hetsåt ofta under tonåren och försökte kontrollera sin vikt genom att träna och även kräkas under en period. När hon flyttade hemifrån tog hon tag i sina ätstörningar och de har blivit mycket bättre. Hon kan dock under perioder när hon känner sig stressad återfalla i att överäta. Det brukar leda till mer överätning vilket ger Lea mer ångest och sedan karusellen igång. Förut kunde den vara flera månader, nu brukar den vara några dagar, med ett undantag för julen. Då kan hon ofta inte få kontroll över sin mat förrän en bra bit in i januari.

Lea känner att hon inte klarar av att säga till sin mamma att hon inte vill fira jul med familjen, hon får skuldkänslor bara hon tänker på det. Hon brukar åka till Arvika den 22 december därför att henne mamma vill att de ska klä granen ihop. Leas mamma kan redan vid ankomsten kommentera något hos Lea på ett negativt sätt. Dessutom kan hon redan när de ses börja berätta hur duktig hon är med olika saker och hur lite hjälp hon får av Leas pappa, dvs. hon pratar dels illa om pappan samtidigt som hon framställer sig själv som ett duktigt offer.

Lea känner sug efter att ära sötsaker redan samma kväll och bakar en sats chokladbollar som hon äter upp. Hon tänker att hon behöver göra en matplan inför nästa dag men efter ytterligare en dag med sin mamma äter hon på kvällen upp en burk med pepparkakor. Hon känner sig värdelös, misslyckad och hon har panik vilket bidrar till att hon äter för mycket de kommande kvällarna också. Hon åker hem den 27 december med hemsk ångest och ilska mot sin mamma.

Därpå tar det ytterligare några veckor innan Lea lyckas få tillbaka sin stabilitet både matmässigt och känslomässigt.

Det här är ett exempel på hur jobbiga känslor lätt kan leda till att du överäter. Läs mer i mina texter om problem med mat.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.