Hoppa till innehåll

Älskar du din man/fru trots att han/hon misshandlar dig känslomässigt?

Älskar du din man/fru trots att han/hon misshandlar dig känslomässigt?

Många som blir behandlade illa av sin partner kan uppleva att de ändå älskar honom/henne och att de får panik av tanken att bli lämnade av sin partner. Tanken på att bli lämnad kan vara så ångestframkallande att du känner att du nästan går med på vad som helst. Andra kanske bemöter dig med oförståelse kring hur du kan gå med på att bli behandlad så illa så till slut kanske du slutar att berätta om hur du blir behandlad.

Fundera på följande:

  • Analysera dina känslor och försök gå igenom vad de handlar om. Det du upplever som kärlek till din partner kan handla om annat. Det kan handla om att du är ekonomiskt beroende eller beroende på något annat sätt, om att du är rädd för att bli ensam, om att du inte kommer att kunna hantera ditt liv på egen hand etc.

Du löser inte ditt problem genom att ta reda på vad dina känslor handlar om men det är ett första steg att få struktur på dina tankar och känslor. Psyket tycker om struktur och det är ångestdämpande att förstå varför man känner olika känslor. Därefter kan du börja fundera på hur du kan hantera dem.

– Gå även igenom hur din uppväxt har varit för att se om du där kan hitta ledtrådar till att du är så kär i en man/kvinna som behandlar dig illa. Ofta kan du hitta mönster som handlar om att du har blivit känslomässigt illa behandlad eller försummad. Vi människor har en tendens att återskapa relationer i vuxen ålder som påminner om de relationer vi hade till våra föräldrar när vi var barn.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.