Hoppa till innehåll

Är du medberoende i din relation med narcissisten?

Är du medberoende i din relation med narcissisten?

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Det är ett fint drag att vilja hjälpa andra men du bör sätta en gräns för hjälpen om ditt hjälpande är viktigare för dig än du själv är.

Om du lever med en narcissist kan det ibland bli så att du så gärna vill hjälpa narcissisten att komma till rätta med sina problem (t.ex.  de problem som uppstår pga. narcissismen) att du prioriterar detta framför att du tar hand om dina behov. Du kanske med andra ord vill ta hand om och hjälpa narcissisten samtidigt som narcissisten kör över dig. En vanlig motivering till detta kan vara att du tänker att narcissisten inte kör över dig med avsikt och då räknas det inte som en överkörning.

En annan motivering kan vara att du uttrycker att du säkert överdriver för att du är så känslig, Du glömmer ofta bort att en anledning till att du tänker att du är överkänslig är att narcissisten ofta har upprepat det otaliga gånger.

Om du lever med en narcissist, försök att se över relationen genom att summera det senaste året.  Skriv ner varför du ”förlåter” narcissisten gång på gång och hur det får dig att fortsätta gå med på att bli överkörd.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.