Hoppa till innehåll

Ätstörningen är min identitet

Ätstörningen är min identitet

Läs mer om matproblem i mina tidigare texter.

Om du har haft en ätstörning i flera år kan den bli din identitet, dvs. det känns som att du är din ätstörning.

Den här processen sker gradvis genom att du med tiden rutar in ditt liv så att mer och mer kretsar kring din ätstörning. Eftersom din stora ”mission” oftast är att gå ner i vikt prioriterar du detta samtidigt som du ofta gradvis börjar bortprioritera umgänge, intressen, tillställningar där man ska äta etc. Istället kanske du börjar träna maniskt eller också kanske du hetsäter och gör av med maten vilket också kan förvandlas till ett heltidsarbete så att du varken hinner eller orkar något annat.

Om du efter några år börjar se över ditt liv och fundera på vem du är och vart du är på väg kanske du inser att ditt liv består av en evig jakt efter att gå ner i vikt. Detta blir lätt en ond cirkel då du kanske så småningom när du vill kliva ut ur den onda cirkeln inte har något annat att luta tillbaka dig mot och då lätt faller tillbaka på din strävan efter att gå ner i vikt och alla de beteenden detta innefattar.

Om du lyckas gå ner i vikt och kämpar för att vidmakthålla vikten är det oftast av yttersta vikt att andra ser dig som smal och om andra slutar se dig som smal kanske du upplever att du inte är någon längre.

Om din ätstörning har blivit din identitet gäller det att du samtidigt som du jobba med själva symptomen, även jobbar med att hitta nya saker som kan bli viktiga för dig som relationer med andra människor, intressen, etc. så att du ska ha något annat att ”flytta över till” när du lämnar identiteten som ”den smala” eller ”den vars liv cirkulerar kring mager eller nyttig mat och träning”.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.