Hoppa till innehåll

Blir psykopater bättre av terapi?

Psykopater kan inte tillgodogöra sig terapi på ett sätt som gör att de blir ”bättre” från sin psykopati. Man kan säga att de genetiskt är experter på kognitiv beteende terapi. Det du lär dig i terapin kan psykopaterna redan. Däremot kan de via en terapi lära sig fler strategier och bli mer slipade i sin psykopati. Ett försprång de får är att även om du kan tänka och bete dig på ett sätt som gynnar dig själv, så är psykopaterna snabbare därför att du måste tänka dig fram till hur du ska tänka och bete dig, psykopaterna däremot reagerar instinktivt på rätt sätt och förlorar heller ingen energi på det.

Psykopater kan heller inte lära sig att känna empati, rädsla eller andra känslor som kan fungera som en bromskloss mot att bete sig hur som helst bara för att du t.ex. är arg på någon.

Den terapi form som fungerar på psykopater är att hitta beteenden som ar en bestraffande effekt på dem för att på det sättet motivera dem till att sluta bete sig illa. Om de t.ex. har tillbringat mycket tid på anstalt kan man försöka uppmana dem att sysselsätta sig med något på utsidan där de inte riskerar att åka in igen. Det är även bra att försöka hjälpa dem att hitta en sysselsättning som kan stimulera dem men som samtidigt inte leder till att de kan hamna i fängelse. Eftersom psykopater lätt blir uttråkade är ett 8-17 jobb inte att tänka på. Dessutom är det dålig prognos när det gäller dåligt betalda arbeten. Ofta kan man hitta psykopater som säljer bilar, lägenheter etc. där de kan göra klipp. Dessutom får de då användning för sin förmåga att prata omkull människor. Kick behovet tillgodoses också eftersom de hela tiden strävar mot att tjäna mer pengar.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.