Hoppa till innehåll

Borderline och overklighets känslor vid stark ångest

Borderline och overklighets känslor vid stark ångest

Läs mer om borderline i mina tidigare texter.

Personer med borderline plågas ofta av intensiva negativa känslor. De går snabbt och ofta upp i varv och har svårt att gå ner i varv. Detta leder till att de nästan alltid är känslomässigt utbrända.

De intensiva jobbiga känslorna leder ibland till att psyket stänger av för att orka med. Om du lider av borderline kan du därför ibland i samband med t.ex. stark ångest efter ett tag få en känsla av att vara avtrubbad. Du kan t.ex. uppleva att du ser på människor och situationer som när du sitter i en bil och tittar på landskap du kör förbi. Du kan också få en känsla av att du inte känner dina kroppsdelar ordentligt och att du rör dig långsamt och i en dimma.

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan är det bra att du övar på att hantera det avtrubbade tillståndet som kortsiktigt kan kännas bra men som på lång sikt gör att du inte tar itu med dina grundproblem.

Du kan t.ex.:

  • Träna dig på att identifiera när du börjar falla in i det avtrubbade tillståndet.
  • Försök att beskriva konkreta saker omkring dig te.x. vad klockan är, var du befinner dig, beskriv vad du ser i rummet.
  • Lyssna på något neutralt ljud t.ex. fågelkvitter etc.
  • Beskriv vad som händer med dig känslomässigt dvs. varför du har sugits in i det avtrubbade tillståndet samt vad du kan göra för att hjälpa dig själv.
  • Ta en kall eller varm dusch.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.