Hoppa till innehåll

Bra stress och dålig stress

Vår kropp är biologiskt programmerad till att kunna hantera stress som varar en begränsad tid. Stress som varar en längre tid är dock skadlig.

När vi blir utsatta för stress som varar en lång tid skadas vår kropp på flera sätt. Vi får ärr i våra blodkärl vilket kan leda till hjärtattack, cellerna i hippocampus (där en del av våra minnen lagras) kan skadas vilket gör att vi glömmer mer. Ju fler symtom vi får, destom mer hjälplösa känner vi oss. Psyket vill ha kontroll vilket gör att känslan av hjälplöshet är ångestframkallande och leder ofta till at vi beter oss på sätt som leder till kortsiktiga vinster, vilket på sikt gör att vi mår ännu sämre. Olika sätt att reagera när vi känner oss hjälplösa kan t.ex. vara att tappa lusten att göra saker och dra oss undan, att känna mer irritation och ta ut det över de som är närmast, älta saker vi sagt och få svårt att sova eller äta, alternativt sova eller äta för mycket etc.

Saker du kan göra när du känner dig hjälplös

När vi känner negativa känslor som ångest, hopplöshet etc. är det vanligt att vi får impulser att göra det som lindrar mest i stunden. Dessa beteenden leder ofta till att vi trasslar in oss i ännu mer jobbiga känslor. Vi kan t.ex. få impulser att drricka, äta, skrika på någon etc. Problemet är att dessa beteenden får motsatt effekt på lång sikt, dvs. vi känner oss ännu mer hjälplösa än vi gjorde från början.

Exempel: Du känner dig ångestfylld för att din partner får utbrott på dig ganska ofta och du vet aldrig i förväg när de kommer. Du anstränger dig mer och mer för att vara snäll och uppmärksam på din partners behov i hopp om att hon/han regaerar positivt på det.

Analys: Om den ovan beskrivna situationen har pågått ett tag är det kan det vara bra att ändra strategi, dvs. fortsätt inte att behaga honom/henne på bekostnad av dina egna behov. Risken är att ni fastanr i ett mönster som går ut på att din partner kan följa sina nyckfulla impulser medan du tassar på tå. Det här gynna varken er eller relationen. Tänk i stället vad som händer med en treåring som inte får gränser, det blir ohållbart i längden. Risken är dessutom att din partner får skuldkänslor pga. sitt dåliga beteende och lägger ner energi på att älta det i stället för att lägga ner energi på konstruktiva faktorer vilket förr eller senare lerer till ett nytt utbrott. Försökk samla kraft till att stoppa din partner nästa gång hon/han säger elaka saker genom att säga att du inte kommer acceptera det beteendet längre. Från början kanske din partner reagerar genom att bete sig ännu värre men om du står på dig är sannolkheten stor att han/hon börjar bete sig bättre. En jättebra strategi är att separera känslan från beteendet, ”jag hör att du är arg, men det här beteendet kommer jag inte att acceptera längre”.

Psyket tycker om struktur och mår därför bra av gränser.

Om du ”bara” är  känslomässigt beroende av en förolämpande partner kommer den ovan beskrivna tekniken sannolikt att fungera. Om du är ekonomiskt, eller på andra sätt beroende av din partner, försök sätta dig ner och gå igenom vilka alternativ som finns för att komma loss från beroendeställningen eller sätt en gråns för hur länge till beroendeställningen kommer att vara. Psyket orkar stå ut om det ser en ände på joibbiga känslor. Försök till varje pris komma ut ur din beroendeställning om din partner utnyttjar den, annars kommer ni att sitta fast i en ond cirkel där din partners beteende kan bli värre och värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.