Hoppa till innehåll

De narcissistiska barnen känner sig älskade när de är duktiga

De narcissistiska barnen känner sig älskade när de är duktiga

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Barn som har narcissistiska drag och som blir narcissister som vuxna känner sig sedda av sina föräldrar eller av sin förälder när de presterar på något sätt. Prestationen kan variera beroende på vad deras förälder tycker är viktigt. Vissa föräldrar tycker att det är viktigt att deras barn presterar i skolan, andra kanske tycker att deras barns utseende är viktigt etc.

När de narcissistiska barnen inte presterar  i enlighet med deras föräldrars önskemål blir de kritiserade, ignorerade och ibland bestraffade.

De lär sig att manipulera, ljuga och förställa sig för att bli sedda och undvika kritik. De lär sig även att se upp till vissa människor som de kan få nytta av och se ner på människor de inte kan få nytta av; de är strategier som de ofta lär sig av sina föräldrar.

De narcissistiska barnen får för lite gränser inom vissa områden i kombination med att de inte blir älskade för den personlighet de har, deras förälder är oftast inte intresserad av deras personlighet utan av en personlighet som på något sätt kan höja förälderns självkänsla kortsiktigt.

De narcissistiska barnen ger efter ett kort tag ofta ett odrägligt och osympatiskt intryck, vilket förstärker deras inneboende känsla att inte bli accepterade och omtyckta som de kommer att ha i vuxen ålder.

Narcissisten har omedvetet innerst inne en känsla av ensamhet och tomhet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.