Hoppa till innehåll

Den narcissistiska mamman berättar ofta om hur fantastiska andras barn är – Fall exempel

Den narcissistiska mamman berättar ofta om hur fantastiska andras barn är – Fall exempel

Läs en tidigare text om den narcissistiska mamman.

Den narcissistiska mamman vill oftast inte känna sig belastad av dig och dina problem. Hon kan ibland lyssna och verka bekräftande men oftast beror det på att hon just då är på bra humör eller att hon har något eget intresse av att lyssna, t.ex. för att slippa känna sig uttråkad eller för att få chansen att gotta sig i att du har problem medan det går så bra för henne.

Här kommer ett fall exempel på detta:

Hilda känner sig oftast besviken över att hennes mamma inte kan bekräfta henne. Trots detta kan hon inte sluta söka sin mammas bekräftelse. Hon vill så gärna ha en mamma som kan vara ett stöd för henne när hon har problem. Hilda har även en pojkvän som hon blir besviken på ibland och hon önskar att han kunde anstränga sig mer för att bli färdig med sin utbildning. I nuläget får Hilda betala mer för att de ska kunna göra saker gemensamt och hon tycker att det är jobbigt samtidigt som hon gärna vill att de ska gå ut och äta ibland eller resa tillsammans. Hilda försöker beklaga sig för sin mamma om sin pojkvän samtidigt som hon vill ha råd kring hur hon ska göra med sitt eget jobb som hon inte trivs med. Hon funderar på om hon ska påbörja en ny utbildning.

Hildas mamma lyssnar först en stund och Hilda får en känsla av att hon kanske förstår, därför berättar hon ännu mer. Mamman börjar känna sig uttråkad av samtalet och tycker att Hilda gnäller istället för att ta tag i saker och hon tycker att Hilda kan göra slut med sin pojkvän. Därpå berättar hon hur hennes ena väninna precis har fått ett fantastiskt arbete och att den andra väninnans barn har avancerat på det jobb hon har. Hon lägger till att de barnen har bra relationer med en partner som också har fantastiska jobb.

När Hilda lägger på luren efter att ha prata med sin mamma känner hon sig misslyckad, arg och besviken. Hon känner sig också arg på sig själv att hon åter anförtrodde sig för sin mamma varpå hon blev besviken.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.