Hoppa till innehåll

Den psykopatiska mamman kedjar fast dig med hjälp av skuldkänslor

Den psykopatiska mamman kedjar fast dig med hjälp av skuldkänslor

Läs en tidigare text om psykopati.

Skuldkänslor är som jag tidigare skrivit om ett starkt känslomässigt vapen.Narcissister använder sig mycket av skuldkänslor som vapen och eftersom psykopater även är narcissister är de ännu starkare i att lägga jobbiga känslor på andra.

Det är vanligt att den psykopatiska mamman framstår som en engagerad förälder. Hon vill gärna berätta både för andra och för dig hur mycket hon gör för dig. Hon kan dessutom i vissa fall göra en del bra saker för dig; för att hon själv får ut något av det.

Problemet är att om du har en mamma med psykopatiska drag som har hjälpt dig t.ex. med att få ett bra arbete kommer du att känna att du står i tacksamhets skuld till henne, vilket hon inte kommer att vara sen att utnyttja. Det kan t.ex. vara så att hon använder sina kontakter för att du ska få ett bra arbete, vilket hon säger att hon gör för din skull fast det i själva verket handlar om att hon kan berätta för andra om ditt topp jobb, för att höja sin egen status hos andra. Därpå kan hon använda sig av det faktum att hon har gjort dig en tjänst genom att berätta om det varje gång du vill göra något i ditt liv som hon inte anser är bra, dvs. något som hon inte kan få någon nytta av. Hon kan använda dig för allt som passar henne för stunden t.ex. för sällskap så länge hon inte har någon partner, som hemhjälp om hon vill att du ska hjälpa henne praktiskt etc. Kraven på dig beror på vad hon tycker att hon behöver för stunden.

Det första du behöver göra för att försöka bryta de kedjor din mamma håller fast dig med är att fundera på hur du ska stå emot nästa gång hon vill hjälpa dig med något som du behöver. Det här låter ofta mer genomförbart när du inte behöver hjälpen, men när du väl sitter i en svår situation är det mycket svårare att genomföra.

Börja därför med att skriva en lista på situationer som brukar uppstå när din mamma erbjuder hjälp och tänk ut hur du ska lösa dem på egen hand. Förbered dig sedan på att bita ihop och stå emot nästa gång du har lust att ta hjälp av din mamma.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.