Hoppa till innehåll

Den psykopatiska mamman kommer att skapa konflikt mellan dig och din partner om hon vill att ni avslutar er relation

Den psykopatiska mamman kommer att skapa konflikt mellan dig och din partner om hon vill att ni avslutar er relation

(Läs mer om den psykopatiska mamman här).

Den psykopatiska är ofta mån om att framstå som den perfekta föräldern. Om hon har vigt sitt liv till att engagera sig i dig för att hon via dig ska höja sin egen status t.ex. med hjälp av dina prestationer, sitt utseende etc. så kommer hon att kräva att du betalar tillbaka med ränta. Du måste med andra ord gå rätta ditt liv efter hennes vilja, annars kommer du att bli bemött med kritik och ilska.

Ovanstående koncept gäller även när det kommer till ditt val av partner. Du måste välja någon som passar henne, dvs. någon som går med på att bli kontrollerad av henne. Om du väljer någon som är omhändertagande och snäll mot dig, och försöker gränsa din mamma från att mobba dig kommer hon att känna sig kränkt och arg. Hon kommer att göra sitt bästa för att du ska få skuldkänslor genom att bl.a. berätta för dig hur mycket hon har offrat för dig och att du skulle vara en värdelös nolla utan henne.

Om den strategin inte fungerar kommer hon att försöka baktala dig inför din partner och tvärtom. Ofta gör hon det här på ett listigt sätt så att du ska känna dig som att du har fått ett förtroende som du inte får svika. Om du känner din mamma och är medveten om vad hon försöker göra är det inte säkert att din partner förstår vad som händer. Han/hon kanske sväljer din mamma listiga lögner och börjar tycka att du är jobbig och falsk och att det kanske finns någon sanning i din mammas kritik.

Det här kan tillsammans med vardagliga små konflikter som de flesta par brotta med, bli för mycket för relationen. Om din mamma lyckas få in en spricka mellan dig och din partner och relationen avslutas, har hon lyckats uppnå sitt mål varpå hon i lugn och ro fortsätter försöka styra ditt liv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.