Hoppa till innehåll

En del narcissister upphöjer sin man/fru inför andra

En del narcissister upphöjer sin man/fru inför andra

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

En lurig faktor med en del narcissister kan vara att de inte visar sin kritiska sida offentligt. Det finns dock en anledning till detta och anledningen är oftast inte att du som partner ska må bra.

Ett vanligt drag hos narcissister är att de är angelägna om att fasaden ska se bra ut. De ska framstå som bäst inför andra. I detta inkluderas ofta en partner som ser bra ut eller har något annat som får narcissisten att se ut som om han/hon har lyckats bra i livet. Narcissisten kan därför höja dig inför andra genom att skryta om dig eller ge dig komplimanger som kan få andra att tycka att han/hon är en bra partner. Ibland kan det vara så att du har känt dig kritiserad och nedvärderad en hel kväll varpå narcissisten helt vänder när ni träffar andra och då plötsligt blir bekräftande mot dig.

Om du känner igen dig i situationen ovan är det vanligt att andra inte förstår dina klagomål över narcissisten. Ibland kanske andra tom. vänder det hela till att fråga om du har för höga krav eller om det kanske är du som är jobbig som ifrågasätter den charmiga och bekräftande narcissisten.

Detta bidrar ofta till att de tar längre tid för dig att sluta försöka prestera bättre och slå ner på dig själv utan istället se att din narcissist har orimliga krav på dig som du aldrig kommer att kunna  nå upp till.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.