Hoppa till innehåll

Får du bekräftelse av din narcissistiska mamma för att du tar hand om henne?

Får du bekräftelse av din narcissistiska mamma för att du tar hand om henne?

Läs mer om narcissistiska mammor i mina tidigare texter om narcissism.

En del personer som har varit kontrollerade av sina narcissistiska mammor tänker inte ens på att de har blivit hindrade i sin utveckling pga. att deras mamma har tagit deras energi och bekräftat dem för det men inte gett någon energi tillbaka.

Det kan vara så att du från låg ålder har ansetts som smart och mogen. Din mamma kanske har bett dig om råd och berättat om sina bekymmer för dig. Hon har kanske inte känt sig trygg nog att prata om sin relation och om sin oro eller ångest med någon väninna. Istället har hon känt sig trygg med dig och hon har lyssnat på dina råd och bekräftat dig. Hon kanske även har tagit hjälp av dig för att ta hand om ditt syskon. Du kanske har fått agera som extra förälder åt ett syskon som mer har fått göra som han/hon vill.

Ett stort problem om du har tagit hand om din narcissistiska mamma är att du har fått stå tillbaka med dina behov. Du kanske inte ens har tagit reda på vad du du har för behov eftersom du har blivit dresserad i att ta hand om andras behov. Det här kan leda till att du i vuxen ålder dras till människor som ber dig om hjälp och bekräftar dig i att du är smart och duktig. Du känner själv att du ibland har svårt att be om hjälp eller också har de personer du har omkring dig inte förmåga att ge dig den hjälp du behöver. Du hamnar åter i ett mönster där du ger andra det du egentligen själv vill ha av andra medan du själv känner att du inte får något.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.