Hoppa till innehåll

Förbättra din självkänsla ”jag har låg självkänsla” – Hemuppgift 45

Förbättra din självkänsla – Hemuppgift 45

Förra veckan hade du i hemuppgift att fundera på vad du vill ska stå på din gravsten när du dör. Poängen är att få dig motiverad att ändra på de destruktiva beteenden du har idag.

Forskning har visat att en av de faktorer som bidrar till att du känner dig lycklig är att du tänker på saker som du är tacksam över. Här är det viktigt att komma ihåg att det är inte bara den här övningen som plötsligt gör dig mer lycklig (själva tanken på övningen kan för vissa som mår väldigt dåligt kännas som ett hån). Tanken är bara att öva hjärnan på att bli mer medveten om sådant du redan egentligen vet att du är tacksam över att du har t.ex., hälsan, en bra vän, att du är smart etc. Om du har problem med självkänsla är det lätt att lägga all energi på sådant som du vill förändra hos dig själv. Sådant som du vet är bra lägger du ofta inte ner energi på. Eller också lägger du ner energi på att kritisera dig själv för att du inte känner dig tacksam över sådant som du borde känna dig tacksam över, och så blir det en ond cirkel av självkritik istället

Skriv den kommande veckan varannan dag ner saker du är tacksam över att du har. (skriv ner allt du kommer på även om du i stunden inte ”känner” tacksamhet).

Lycka till!

Nästa vecka får du en ny hemuppgift.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.