(Svenska) Förbättra din självkänsla (övningar med hemuppgifter) Hemuppgift 2

(Svenska) Förbättra din självkänsla (övningar med hemuppgifter) Hemuppgift 2

Förbättra din självkänsla

Till den veckan var din hemuppgift att öva på att identifiera och sedan upprepade gånger läsa positiva egenskaper om dig själv.
Mitt råd är att du fortsätter att öva lite på den hemuppgiften fast du nu kommer att få en ny uppgift. Kom ihåg att du måste träna hjärnan som du tränar kroppen när du går till ett gym, dvs. ofta och regelbundet.

Den här veckan vill jag att du övar på att identifiera dina ”borde tankar”. Om du tycker att du har problem med din självkänsla är det sannolikt att du har borde tankar i större eller mindre omfattning. Borde tankarna kan handla om allt möjligt t.ex. – jag borde städa mer, jag b´prde vara mer social, jag borde alltid vara glad, jag borde vara mer uppskattande mot min partner, jag borde vara mer engagerad i mina barn, jag borde prestera bättre på jobbet etc.
Som jag tidigare har sagt, gtycker psyket om balans så om du har fler kritiska tankar jämfört med bekräftande tanka mot vdig själv, kommer du att må dåligt. Om du gör som alla borde tankarna vill kommer du bli mer osäker och få ännu fler borde tankar på halsen.
Hemuppgiften blir att varje kväll skriva ner några borde tankar som du har haft under dagen och sedan skriva ner vad som talar mot tanken. Här är ett exempel:
– Jag borde alltid vara glad och intitiativtagande till samtal för att andra ska tycka om mig.
– Nej, människor är inga robotar och kan inte ha samma energinivå alltid. Jag kan ibland vara mer dämpad och låta andra komma på samtalsämnen. Om någon kommenterar att jag är mer tyst än vanligt kan jag säga att jag är trött eller att jag har mycket att göra.

Försök göra den här hemuppgiften den kommande veckan så får du en ny uppgift nästa måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.