Hoppa till innehåll

Förbättra din självkänsla ”jag har låg självkänsla” – Hemuppgift 4

Förbättra din självkänsla

Hoppas att du har hunnit öva på förra veckans hemuppgift. Om inte kan du testa att göra den den kommande veckan istället och lägga på ytterligare en uppgift som inte är så tidskrävande.

Om du har låg självkänsla har du sannolikt lätt för att tänka negativa och kritiska tankar om dig själv samtidigt som du antagligen sällan tycker att du är bra som du är. Du tycker antagligen att du har lättare att se dina brister än att se dina tillgångar. Som jag har sagt beskrivit tidigare i mina artiklar om hjärnan, bildas det motorvägar i hjärnan av tankar och beteenden du har ofta. När du sedan försöker tänka och bete dig på nya sätt kommer det vara som att börja träna efter en lång tids vila, det blir trögt. Därför är det viktigt med regelbunden träning.

Jag skulle vilja att du tlll nästa vecka gör 3 beteenden per dag som får dig att må bra. Det kan vara att köpa en tidning som du tycker om att läsa, att unna dig en extra lång fika, att ringa en vän som får dig att må bra etc. Du kanske redan gör bra saker för dig själv varje dag men i så fall skulle jag vilja att du gör dem med medvetenhet. Du ska alltså tänka ”nu ska jag unna mig den här dyrare lunchen idag för att jag är sugen just nu och det får vara ett av de beteenden idag som jag medvetet gör för att tillgodose mina behov”

Lycka till! Nästa vecka får du en ny hemuppgift för att öva vidare på att förbättra din självkänsla.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.