(Svenska) Försöker du överkompensera din känsla av utanförskap genom att överanstränga dig för att smälta in?

(Svenska) Försöker du överkompensera din känsla av utanförskap genom att överanstränga dig för att smälta in?

Försöker du överkompensera din känsla av utanförskap genom att överanstränga dig för att smälta in?

Känslor av utanförskap i vuxen ålder utan konkret anledning kan hänga med dig från din uppväxt. De kan bero på att din familj på något sätt var annorlunda jämfört med andra familjer. Det kan t.ex. handla om att du i kompisars familjer upplevde värme och struktur medan det i din egen familj fanns missbruk, misshandel och kaos som du försökte dölja för din omgivning. Det kan vidare handla om att det fanns mindre pengar i din familj jämfört med andras familj, att din familj tillhörde en annan religion vilket medförde andra seder etc.

Ovan beskrivna uppväxt kan i vuxen ålder leda till att du är överdrivet upptagen med att passa in. Du kanske är mån om att omge dig med vänner och bjudningar hemma hos dig eller du kanske är mån om att andra ska veta att du har många vänner och att du är populär. Du kanske är mån om att visa att du har mycket pengar och hög status och du kanske är mån om att smälta in på det sätt att du aldrig uttrycker åsikter som skiljer sig från andras åsikter.

Ett centralt tecken om för att du innerst inne känner ett utanförskap är att du ofta är upptagen med att tänka kring hur du ska smälta in i sociala sammanhang och oroar dig för att du inte anstränger dig tillräckligt. Dessutom känner du dig sällan nöjd med dina sociala sammanhang under en längre tid, du tänker ofta att du kan göra mer för att slippa riskera att känna dig annorlunda.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.