Hoppa till innehåll

Hantera din depression

Hantera din depression
Oavsett varför du tycker att du är deprimerad finns det strategier du kan testa för att försöka må bättre. Jag tycker att det ibland är bra att även ta antidepressiva mediciner men även om du gör det behöver du i alla fall göra en del övningar., annars kommer problemen bara tillbaka när du slutar med medicinerna.
Här kommer några förslag på strategier:
1. Fyll i ett dagschema. Om du inte har energi att fixa med det, ta din almanacka och skriv ner när du t.ex. ska gå upp på morgonen, när du ska äta frukost, vad du ska äta till fukost etc. En fallgrop här kan vara att du får impulser att skriva ner ett för ambitiöst schema, gör inte det. Se till att det är några saker inbokade på lagom avstånd från varandra, så att det inte blir en full förmiddag och ingenting på eftermiddagen, utan tat det blir en balanserad lunk mellan aktiviteterna. Om du inte kan komma på något du vill göra, fundera över vad du brukade tycka om innan du blev deprimerad t.ec. prata med en vän, ta en kaffe på fik, ta en promenad etc.
3. Jag tror att en vanlig faktor när det gäller depression ofta handlar om att du sannolikt är bra på att kritisera dig själv. Försök registrera när du kritiserar dig själv, och när du gör det, tänk ”nu ska jag träna på att vara snäll mot mig själv under en period”, fundera sedan vad du skulle göra för att stötta någon närstående, gör detsamma mot dig själv.
4. Om du inte kan sluta tänka självkritiserande tankar, gör ändå långsiktigt bra saker för dig själv trots tankarna, te.x. köp en rolig tidning för att ta hand om dig själv trots att du egentligen tänker att du är en idiot och ältar att du gjorde ett misstag på jobbet.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.