Hoppa till innehåll

Har du behov av att berätta för narcissisten hur du mår av hans/hennes behandling?

 

Har du behov av att berätta för narcissisten hur du mår av hans/hennes behandling?

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Om du har behov av att få narcissisten att förstå hur du känner kanske du ibland har behov av att i detalj beskriva dina känslor. Du kanske också ofta blir oempatiskt bemött men upplever att du inte kan låta bli att berätta hur du känner därför att du någon stans hoppas att narcissisten äntligen ska bli empatisk och bekräftande mot dig. Du kanske även har svårt att förstå dig själv varför du enträget fortsätter att hoppas på att narcissisten ska bli bekräftande trots att du har hängt ut dig känslomässigt hur många gånger som helst varpå du har blivit ledsen och besviken.

En anledning till att du sannolikt fortsätter få narcissisten att förstå dig är att narcissisten ibland kan verka intresserad och närvarande. Det här leder ofta till känslan att ”äntligen kommer jag att bli sedd och bekräftad” varpå du hänger ut dig känslomässigt med all kraft varpå du blir besviken.

Om du blir ledsen av narcissistens beteende kan du tänka på att:

– Du kan absolut berätta hur du känner men se till du därpå konkret berättar vilka regler som du vill ska gälla. Annars kommer narcissisten bara uppfatta dig som gnällande och krävande och tappa respekten för dig.

– Kartlägg vad som bäst fungerar att berätta för narcissisten och vid vilka tillfällen.

– Om du känner att du inte orkar vara så ”tänkande” och ”ospontan” får du försöka tänka på hur dränerad du blir av besvikelse och ledsenhet och sedan får du väga situationerna mot varandra. Troligtvis kommer du komma fram till att det lönar sig att ”tänka dig fram” om du vill behålla relationen med din narcissist.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.