(Svenska) Har du beslutsångest? (3)

(Svenska) Har du beslutsångest? (3)

Har du beslutsångest?

När du gör val handlar det ofta om att välja något som du tror kommer att göra dig mer nöjd och lycklig. Enligt Psykologen Daniel Gilbert, författare till boken ” Stumbling on happiness” är vi människor dåliga på att förutsäga vad som kommer att göra oss lyckliga. Vi brukar oftast överskatta hur mycket saker kommer att påverka oss, vilket ställer till med problem. Du kanske känner igen tankesättet att vi är beredda att pina oss själva för att ha råd att köpa en dyr bil eller lägenhet varpå vi går på knäna och mår dåligt över att behöva betala ränta och andra dyra kostnader i samband med köpen. De köp vi gör förändrar oftast inte våra liv i den utstärckning vi tror och dessutom tenderar vi att inte se allafaktorer som följer med förändringen vi gör.
Det som mest avgör hur lycklig du kommer att känna dig både före och efter förändringen är dig genetik. Forskning av Sonya Luybomirsky säger att 50% av din förmåga att känna lycka är genetisk, 40% går att påverka med övning (jag har skrivit om detta i mina tidigare artiklar om lycka) och endast 10% avgörs av yttre faktorer som t.ex. fin lägenehet, utseende etc.
Med andra ord kommer du att oavsett om ditt beslut gör dig nöjd eller missnöjd efter ett tag att falla tillbaka på den nivå av lycka som du hade innan du tog beslutet. Om du ofta har beslutångest som orsakar dig ångest kan den här informationen vara bra att ha i bakhuvudet nästa gång du ska ta ett beslut!

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.