Hoppa till innehåll

Har du ett underkuvande schema?

Har du ett underkuvande schema?

Om du har tendenser att anpassa dig mycket efter vad andra vill och tänka på att vara till lags kanske du har ett underkuvande schema. Det här schemat leder även lätt till att du blir attraherad av narcissister så genom att jobba med schemat kommer du sannolikt må bättre både generellt och i relationer.

Titta här på vilka påståenden som du får höga poäng på och avgör om du har ett underkuvande schema. Poängskalan är från 0-6.  (Jeffrey Young, Lev ditt liv som du vill och inte som du lärt dig).

Har du höga poäng behöver du jobba med din självkänsla. Att köra över dig själv för att vara andra till lags signalerar till ditt eget psyke att du inte tycker att du är tillräckligt värdefull för att få dina behov tillgodosedda,

1. Jag låter mig styras av andra.

2. Jag är rädd för att andra ska ge igen, bli arga eller avvisa mig om jag inte gör som de vill.

3. Det känns som om de viktiga besluten i mitt liv har fattats av någon annan.

4. Jag har svårt att kräva av andra att de ska respektera mina rättigheter.

5. Jag oroar mig för vad andra ska tycka om mig och vill gärna var andra till lags.

6. Jag anstränger mig mycket för att undvika konflikter.

7. Jag ger mer till andra än vad jag får tillbaka.

8. Jag har lätt att leva mig in i andra människors smärta, och det slutar ofta med att jag tar hand om dem som står mig nära.

9. Jag får skuldkänslor när jag sätter andras behov före mina egna.

10. Jag är en bra människa därför att jag tänker mer på andra än på mig själv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.