Hoppa till innehåll

Har du mött den lismande narcissisten?

Har du mött den lismande narcissisten?

En vanligt drag hos narcissister är att de ser ner på människor som de anser har låg status medan de smörar friskt för personer med hög status eller personer som de tror att de kan få någon nytta av.  De kan också vara generösa mot hög status personen och försöka bli kompis med honom/henne.

Om det sedan av någon anledning blir omvända roller så att hög status personen mister sin position och behöver en tjänst av narcissisten kommer narcissisten att visa sitt rätta ansikte. Den lismande trevligheten kommer då att vara bortblåst och istället kommer narcissisten tydligt visa att det är han/hon som bestämmer och att du inte har något att säga till om.

Den lismande narcissisten ljuger även konstant. Han/hon säger det som innebär mest fördelar för honom/henne i stunden. Om du har tät kontakt med den lismande narcissisten kommer du ganska snart att se att han/hon säger olika saker vid olika tillfällen. Narcissisten ljuger så mycket att han/hon själv inte har kontroll över lögnerna.

Om du försöker konfrontera ljugandet kommer narcissisten att neka och sannolikt även bli arg. Det du kan tänka på när det gäller den lismande narcissisten är att aldrig lita på honom/henne. Om du blir lovad en tjänst, räkna med att narcissisten uttalar orden för att just då få ta emot din tacksamhet och bekräftelse.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.