Hoppa till innehåll

Har personer med borderline problem med empati?

Har personer med borderline problem med empati?

Jag läser då och då att den bristen på empati en person med borderline visar vid ilske utbrott jämförs med den brist på empati narcissister och psykopater uppvisar.

Jag tror att risken med jämförelserna är att man tänker att dessa beteenden uppstår från samma typ av personlighet, vilket blir fel.

De personer jag träffar som har borderline eller drag av borderline är inte i grunden oempatiska personer. Tvärtom skulle jag beskriva personligheten hos de personer som får borderline som väldigt känslig. En person med borderline känner för mycket och för ofta för sig eget bästa medan en psykopat känner för lite och har ett grådaskigt känsloliv.

Jag tänker att när en person med borderline får ilske utbrott med en massa oempatiska uttalanden beror det på att han/hon har känslig överkörd och egentligen försöker säga ”se mina behov, jag känner mig överkörd, jag vill bli omtyckt, lämna mig inte” etc.

Jag säger inte att man ska ursäkta utbrotten eller låta sig utsättas för dem regelbundet men att det ändå finns en poäng med att förstå mekanismerna bakom dem.

När en narcissist får ett ilske utbrott beror det ofta på att han/hon inte har fått mer än du utan kanske lika mycket vilket är en stor kränkning för narcissisten och kan leda till utbrott.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.