Hur beter sig den psykopatiska mamman?

Hur beter sig den psykopatiska mamman?

Hur beter sig den psykopatiska mamman?

Läs tidigare texter om psykopati hos mammor.

Jag har tidigare nämnt att människor som har blivit drabbade av en psykopat ofta får ägna mycket tid och energi åt att försöka återhämta sig från de känslomässiga skador som psykopaten har orsakat dem.

Om du har en psykopatisk mamma är det ännu svårare att hantera de känslomässiga konsekvenserna. Du har dels inget annat att jämföra med så du kanske känner att något är fel samtidigt som din mamma matar dig med information och skuldkänslor kring hur väl hon vill dig och hur otacksam du är när du försöker frigöra dig.

Den psykopatiska mamman ser sina barn som en sak och en investering. Hon har planer för hur hon vill att du ska leva ditt liv. Det kan handla om att hon har en fixering kring utbildning och hon har en idé kring vad hon vill att du ska bli. Det här handlar inte om att hon vill att ditt liv ska vara bra utan om att hon vill skina via dig.

Den psykopatiska mamman är noggrann med att berätta för alla som vill lyssna om vilken fantastisk mamma hon är och vilka uppoffringar hon gör för sina barn. När dörrarna stängs är hon dock kritisk och/eller elak. Hon kanske talar om för sin tonårsdotter som hon ska visa upp på en fest att hennes hy ser hemsk ut och att hon måste täcka över den eller att klänningen sitter illa och att hon är lat som inte går ner i vikt. Hon kan bli arg och kränkt för att tonårsdottern har dålig hy för att det kan leda till att hon inte ser tillräckligt bra ut vilket i sin tur leder till att mamman inte får känna sig sedd och uppmärksammad.

Den psykopatiska mamman låter dig inte få en egen identitet. Hon ser på dig som på en lerklump som hon kan forma till det som passar henne. Du växer upp till en människa som brottas med vem du är och med skuldkänslor när du inte gör som din mamma vill. Om du försöker få din vilja fram kommer hon genast att berätta hur mycket hon har gjort för dig och hur otacksam du är, och på det sättet knuffa tillbaka dig till den roll hon vill att du ska ha, dvs. vara hennes soldat.

Skillnaden med den narcissistiska mamman är att den psykopatiska mamman är ännu starkare i sina metoder. Hon är mer och gör mer av allt det negativa. Hon kan även i vissa fall använda sig av så skrupelfria metoder att även narcissisten skulle reagera (T.ex Diane Downs som försökte mörda sina barn för att hon träffade en man som inte ville ha en kvinna med barn. Hon lyckades mörda ett av barnen).

Resultatet av hennes beteenden är du ständigt känner dig fel och värdelös.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.