Hoppa till innehåll

Hur beter sig personer med ambivalent anknytning i relationer – fall exempel

Hur beter sig personer med ambivalent anknytning i relationer – Fall exempel

Du kan läsa mer om ambivalent anknytning i mina tidigare texter.

Här kommer ett fall exempel på hur det kan se ut när du har ambivalent  anknytning:

Nina är uppvuxen i en familj där stämningen var oförutsägbar och beroende av hur hennes pappa kände sig. Hennes mamma var visserligen känslomässigt tillgänglig men hon fick också tassa på tå för sin man. Hon försökte släta över så gott hon kunde och hon försökte dölja och ljuga för sin man för att han skulle få så få raseriutbrott som möjligt. Hon hade själv övergivenhets ångest och mådde dåligt när hennes man blev arg.

Nina var sin pappa till lags. Hon försökte också scanna av hans humör och anpassa sig efter han behov. Hon fick hemsk ångest när han var arg på henne, hon fick ofta sitta ensam när han var arg på henne medan resten av familjen satt i ett annat rum. Han kunde vara arg och bestraffa med tystnad i flera dagar.

Nina var känslig och fick ofta ångest. Hon kunde få ångest i sociala situationer och hon var rädd för att andra inte skulle tycka om henne. För att slippa den ångesten försökte hon vara glad och anpassa sig efter andras behov.

När Nina blev vuxen blev hon ofta attraherad av män som hon tyckte verkade manliga. De utstrålade självförtroende och kunde ta för sig. De tog initiativ och överraskade Nina med små presenter och de gav henne komplimanger så att hon kände sig sedd och älskad. Problemet med Ninas pojkvänner var att hon alltid satt på helspänn när hon hade en pojkvän och hon var livrädd för att bli lämnad. Hennes strategi var att försöka slå knut på sig själv och anpassa sig efter deras behov för att slippa ångesten och oron att bli lämnad. Trots det bestod hennes relationer av konstant ångest och ofta blev det en lättnad och vilopaus när hon blev singel. Hon blev ofta lämnad trots att hon gjorde sitt bästa för att vara snäll och lätt att ha att göra med.

När Nina var singel var hon upptagen av tankar på en partner och orolig för att aldrig kunna träffa någon. Det kändes som att hennes liv cirkulerade kring relationer; antingen var hon orolig för att inte ha någon relation eller också var hon orolig för att bli lämnad.

Efter många år och jobbiga relationer tänkte Nina att det kanske inte bara berodde på otur att hon bara träffade partners som var fel för henne.

Exemplet ovan är anassat så att det tydligt ska visa hur personer med ambivalent anknytning kan bete sig i relationer, det finns många exempel där det kanske inte är lika tydligt men där det fortfarande handlar om att du har ett ambivalent anknytningsmönster som du bär med dig från din uppväxt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.