Hoppa till innehåll

Hur börjar ofta problem med bulimi?

Hur börjar ofta problem med bulimi?

Om du lider av bulimi lider du av att ofta tappa kontrollen över ditt matintag. Det är som med många andra problem lätt att trampa ner i destruktiva matmönster varpå du fort fastnar och upplever att problemen förvärras.

En vanlig anledning till att du får problem med bulimi är att du börjar banta. Du drar ner på matintaget kombinerat med att du ofta hoppar över måltider.

Jag tror att det absolut vanligaste scenariot är att du snålar på frukost och/eller lunch, du kommer hem på kvällen och du upplever plötsligt ett enormt sug efter att äta förbjuden mat. Vanlig förbjuden mat är pizza, pommes frites, hamburgare och jag tror att det är ännu vanligare med sötsaker såsom choklad, godis, kakor, smågodis etc. När du väl har tagit en tugga av något förbjudet upplever du att allt är förstört vilket gör att du fortsätter att äta, ibland kopiösa mängder. Samtidigt tänker du ofta att du from. imorgon måste banta.

Mitt råd är:

– Se till att du lägger upp ett stabilt matschema som inte tvärt svänger åt att du får i dig för lite, och se till att det inte går för många timmar mellan dina matintag, som jag nämnde ovan är en typisk trigger att inte äta under dagen och sedan tappa kontrollen efter middagen.

– Försök göra dina matrutiner trevliga, undvik att stå och äta och knappt veta vad maten smakar.

– Börja införa beteenden där du är snäll mot dig själv, oavsett om dina tankar är självkritiska.

– Om du inte kan sluta tänka på godis, fundera om du under kontrollerade former, planerat i förväg kan föra in någon efterrätt under dagen, helst efter middagen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.