Hoppa till innehåll

Hur fungerar den narcissistiska föräldern (mamman)? (2)

Hur fungerar den narcissistiska föräldern (mamman)?

(Läs en tidigare text om narcissism hos mammor).

Jag kommer här att fortsätta min lilla berättelse om hur en narcissistisk mamma kan bete sig. Jag vill åter poängtera att i mitt fallexempel är mamman väldigt narcissistisk så om du känner igen vissa drag kan den du tänker på ha narcissistiska drag trots att de inte finns i samma omfattning som i mitt fall exempel.
Jag kommer nu att fortsätta skriva om mitt fallexempel Vanessa:

Vanessa kunde inte ha en relation under en längre tid. Då och då träffade hon en partner och gick då in totalt i relationen och försummade allt annat När relationen sedan inte fungerade skyllde hon på att hennes barn inte hade betett sig tillräckligt bra mot hennes partner eller också skyllde hon på något annat. Poängen var att det aldrig var hon själv som hade gjort något fel. Relationer till vänner kunde pågå något år men brukade även de sluta med att hon hamnade i konflikt med folk hon intensivt hade umgåtts med. Mönstret var alltid detsamma. När hon började umgås med nya människor var ringde hon de varje dag och ville träffas så ofta som möjligt. När Vanessa inte hade någon partner och inte hade möjlighet att träffa någon vän var hon kontrollerande mot sina barn. Hon kontrollerade deras skolarbete och krävde topprestationer. När barnen presterade bra skröt hon inför andra att prestationerna berodde på hennes hängivenhet. Hon framställde det som att hon uppoffrade sitt privatliv för att kunna förhöra sina barn på de läxor de hade. I själva verket handlade det om att Vanessa var missnöjd och uttråkad över att inte ha någon att haka upp sig på och då fyllde tomrummet med att pressa sina barn till beteenden som kunde få henne att skina. När barnen någon gång misslyckades på skrivningar blev Vanessa sarkastisk, ironisk, ignorerande och elak.
Vanessa var generellt kontrollerande mot sina barn. Hon pressade dem att göra som hon ville antingen genom att hota dem att de kunde få bo hos sin alkoholiserade pappa om de inte följde hennes regler eller genom att inge dem dåligt samvete. Hon var expert på att inge sina barn skuldkänslor och på det sättet få dem att prioritera hennes behov. Hon kunde säga meningar som ”efter allt jag har gjort för dig är det så här du du återgäldar mig”, ”du är otacksam och självisk”, men jag får skylla mig själv för att jag varit så snäll att jag har låtit dig utnyttja mig”.
En intressant faktor är att narcissister är väldigt bra på att få andra människor att känna de negativa känslor de själva känner. Så om du får t.ex. skuldkänslor, skam, ångest etc. när du talar med en person med narcissistiska drag, kom ihåg att det anatgligen är känslor som narcissiten känner själv. Genom att observera detta kommer du kunna hantera situationen bättre och själv inte må så dåligt över situationen.

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Hur fungerar den narcissistiska föräldern (mamman)?

Jag kommer här att fortsätta min lilla berättelse om hur en narcissistisk mamma kan bete sig. Jag vill åter poängtera att i mitt fallexempel är mamman väldigt narcissistisk så om du känner igen vissa drag kan den du tänker på ha narcissistiska drag trots att de inte finns i samma omfattning som i mitt fall exempel.

Jag kommer nu att fortsätta skriva om mitt fallexempel Vanessa:

Vanessa kunde inte ha en relation under en längre tid. Då och då träffade hon en partner och gick då in totalt i relationen och försummade allt annat När relationen sedan inte fungerade skyllde hon på att hennes barn inte hade betett sig tillräckligt bra mot hennes partner eller också skyllde hon på något annat. Poängen var att det aldrig var hon själv som hade gjort något fel. Relationer till vänner kunde pågå något år men brukade även de sluta med att hon hamnade i konflikt med folk hon intensivt hade umgåtts med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.