Hoppa till innehåll

Hur hanterar du tankefällan övergeneralisering vid problem med ilska?

Hur hanterar du tankefällan övergeneralisering vid problem med ilska?

Jag har tidigare skrivit om tankefällor som leder till att vi tänker saker som gör den jobbiga känslan ännu värre. Dessutom kan de luriga tankarna leda till beteenden som också förvärrar den jobbiga känslan.

Om du har problem med ilska kanske du känner igen tankefällan övergeneralisering som kan yttra sig på följande sätt genom att du använder dig ofta av ord som alltid, varje, aldrig, totalt, ingen, alla etc.

Försök jobba med din tankefälla genom att:

– Skriv ner på ett papper när du använder ord som jag gav exempel på ovan. Försök varje kväll fundera på om du har övergeneraliserat i någon situation och skriv ner det.

– Försök att planera att nästa gån du befinner dig i en situation där du brukar övergeneralisera kommer du försöka använda något annat ord. I stället för att t.ex. säga ”du städar alltid slarvigt” kan du säga ”du har missat att dammsuga under bordet vid två tillfällen”.

(vad beträffar kritik generellt, testa att baka in en kritisk mening mellan två trevliga meningar).

– Om du känner dig irriterad ofta på någon (t.ex. din partner eller förälder), försök även skriva ner eller tänka på tillfällen när den andra personen beteede sig på ett sätt som du tycker talar mot dina generaliseringar. Om du t.ex. tycker att din partner alltid städar dåligt, försök tänka på tillfällen eller delar av städningen som är bra eller ok.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.