Hoppa till innehåll

Hur hanterar man en psykopat?

Hur hanterar man en psykopat?

Läs mer om psykopati i mina tidigare texter.

Det kan vara svårt eller omöjligt att på en gång veta om du har råkat på en psykopat. Det finns dock vissa tecken som du kan vara uppmärksam på: – Det första intrycket är ofta bländande. Du blir sedd, uppmärksammad och du känner dig lyft och på bra humör av ditt möte med psykopaten. Det finns även  psykopater som inte är charmiga men de är lättare att få grepp om, det blir inte lika förrädiskt och lätt att bli lurad. – Om psykopaten kan få ut något av dig för att du är snygg, har pengar eller om du är en arbetskontakt som psykopaten kan bli hjälpt av kommer du att bli intressant för vidare umgänge. Psykopaten kan då börja ringa dig, bekräfta dig och lova saker. Var uppmärksam på om den du har kontakt med håller det han/hon lovar. Var även uppmärksam på småsaker och om de blir många. En vanlig fälla är nämligen att du lägger skuld på dig själv för att du får en känsla av att du är för ”petig”, ”nitisk”, ”kontrollerande” etc. Var även uppmärksam på om det faktum att du tar upp något negativt oftast slutar med att du känner dig jobbig, svartsjuk eller att du förtör stämningen som skulle ha varit fantastisk om du inte hade varit så jobbig att du tar upp negativa saker ”konstant” (även om det bara är ibland).

– Försök hantera din rädsla för att sätta gränser, försök tänka att även om jag förlorar den här personen är det fortfarande inget alternativ att vara med någon som småljuger eller storljuger om saker då och då.

– Försök någon gång hålla fast den andra perpsnen iett samtalsämne som inte passar honom/henne och se vad som händer. När de vanliga strategierna att åla sig ur inte fungerar, brukar psykopater bli arga, fruktansvärt arga. Tänk att dte är lika bra att du ser det så att du kan försäkra dig om vad det är för slags person du har att göra med.

– En tumregel som kan vara svårt att hålla ibland är att du ska sätta gränser mot psykopaten fast på ett ok sätt. Undvik så mycket du kan att sätta igång med pajkastning utan beskriv vad du inte accepterar, försök hålla samtalet på en ”steril” nivå.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.