Hoppa till innehåll

Hur kan du hantera att du blir jämförd med dina syskon – till din nackdel

Hur kan du hantera att du blir jämförd med dina syskon – till din nackdel

Ibland kan föräldrar, ofta pga. sin egen känslomässiga ryggsäck inte behandla sina barn lika. Det kan handla om att ett barn presterar på något plan som får föräldern att känna sig mer lyckad eller det kan handla om att ett barn har mycket problem och föräldern och föräldern bara är intresserad av dig när du kan vara till hjälpa för att stötta ditt syskon.

En konsekvens när du känner att du hamnar i ditt syskons skugga kan vara att du försöker vara till lags för att känna dig sedd. Konsekvensen kan även bli att du blir mer kantig och anses vara svår att ha att göra med. Oavsett vilken strategi du omedvetet väljer utifrån din personlighet handlar det om att du känner dig oviktig och att du vill bli sedd och älskad av dina föräldrar.

Om du känner dig bortvald och i skuggan av ditt syskon är mitt råd:

– Försök i första hand förklara för dina föräldrar att du känner dig oviktig och att du inte upplever att de visar intresse för saker som händer i ditt liv.

– Om dina föräldrar inte kan förstå och går i försvar, berätta för dem vad konkret du skull vilja att de gör för att du ska känna dig sedd,

Motstå tanken ”jag vill inte berätta för dem vad de ska göra för då känns det inte äkta”.

– Om de inte verkar kunna ta till sig något av det du berättat, försök hålla era samtal på en ytlig nivå, så att du inte hänger ut dig känslomässigt till någon som du känner dig avvisad av.

– Fundera på om det finns något du kan få ut av dina föräldrar, t.ex. praktisk hjälp, och du kan finna någon acceptans i det.

– Om du inte kan få ut något av dem och de fortsätter kräva saker av dig, begränsa umgänget.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Pskoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.