Hoppa till innehåll

Hur kan du hantera din ilska?

Hur kan du hantera din ilska?

Om du känner att du ofta tappar kontrollen över din ilska kan du  testa följande strategier:

1. En klassisk och mycket bra strategi är time out. Time out går ut på att du säger till den du har konflikt med att du behöver gå iväg en stund innan du kan diskutera vidare. Det är extra bra om du specificerar att ni kan prata ikväll eller efter middagen etc.

2. Tänk att konflikten inte är värd att du blir så dränerad på energi. Tänk att det är viktigare att du sparar din energi till något roligare.

3. Tänk att många konflikter t.ex. med din partner inte har någon lösning därför att båda pressar fram sina argument. Du kanske mer ska fokusera på acceptans strategier. Acceptera t.ex. att din partner sannolikt aldrig kommer att bli så noggrann med t.ex. städningen som du är.

4. Tänk att du ska låta den du har konflikt med tappa kontrollen och se upprörd ut medan du tänker behålla kontrollen över dig själv och vara lugn.

5. Tänk igenom om det finns tillfällen som leder till att du lättare blir arg.  Jobba med att parera innan du blir så arg.

6. Tänk att t.ex. varken din partner eller du har rätt eller fel, var och en har sitt sätt och sina behov.

7. Tänk att du inte kan förvänta dig att andra i alla lägen kommer att bete sig som du vill.

8. Tänk att du ska fokusera på att inte attackera och intte bli sarkastisk, ironisk eller straffande tyst.

9. Tänk att du ska fokusera på att andas djupt några minuter.

10. Om du har haft ett utbrott, tänk på att försöka hantera det sedan och inte bara fly. Förklara hur du tänkte och din plan för att du kommer hantera din ilska på ett annat sätt nästa gång du blir arg. Be om ursäkt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.