(Svenska) Hur kan du hantera din partner med borderline problematik?

(Svenska) Hur kan du hantera din partner med borderline problematik?

Hur kan du hantera din partner med borderline problematik?

Läs en av mina tidigare texter om borderline.

Om du har en partner med borderline är det sannolikt att du känner att du går omkring på tå i väntan på nästa raseri utbrott. Alla känner inte igen sig i den här beskrivningen men en vanlig komponent hos personer med borderline är att de kan bli väldigt arga när de är arga. Det är dock viktigt att komma ihåg att ilske tillståndet inte är det tillstånd där en person med borderline oftast befinner sig. Det vanligaste känslomässiga tillståndet för en person med borderline är till lags tillståndet, dvs. han/hon anpassar sig efter andras behov.

De situationer då personer med borderline blir arga är dock oftast jobbigast att hantera för dig som partner.

Tänk på följande:

– Om du tassar på tå för att undvika en ilske attack bör du sluta med det då det inte minskar sannolikheten för ilske utbrottet. Tvärtom gäller samma regler som för övriga personer som tar för mycket plats dvs. du måste sätta gränser. Din partner kanske mår dåligt men det är ingen motivering till att han/hon får köra över dig.

– Försök se om du kan se någon struktur i dina partners humörsvängningar. Du kanske t.ex. märker att ilska under en period följs av till lags beteende under en period som sedan följs små pikar och kyla under en period varpå en ny ilske attack aktiveras.

Du kommer  känna en högre grad av kontroll om du kan räkna ut hur hela cykeln ungefär ser ut.

– Försök att hålla kvar egna intressen så att du får en paus från din partner och därmed motstår att sugas in i en karusell av känslor som du inte har grepp om.

– Bekräfta din partners känslor men markera att du inte kommer att acceptera att bli psykiskt misshandlad i form av kränkningar och kyla.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.