(Svenska) Hur kan du hantera känslomässigt jobbiga minnen?

(Svenska) Hur kan du hantera känslomässigt jobbiga minnen?

Hur kan du hantera känslomässigt jobbiga minnen?

Ditt sätt att hantera känslomässigt jobbiga minnen kan vara viktigt för hur ditt mående. Forskning har visat att om du ställer dig själv konkreta frågor kring händelsen kommer det leda till att din hjärnan processar händelsen känslomässigt vilket gör att du inte fastnar. I stället minns du händelsen att händelsen var jobbig men du reagerar inte lika starkt känslomässigt på den.

Ett konkret tillvägagångssätt innebär att du tänker:

– Hur kände jag när den jobbiga händelsen inträffade?, Vad såg och hörde jag? Vad tänkte jag, hur skulle jag hantera en liknande händelse i framtiden?

Ett abstrakt sätt att hantera dina jobbiga minnen leder i stället till att du oftare kommer att besökas av dina jobbiga minnen. Exempel på ett abstrakt tillvägagångssätt är att du tänker:

– Varför hande det jobbiga? Varför känner jag på det här sättet? Varför gjorde jag inte på ett annat sätt?

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.