Hoppa till innehåll

Hur kan jag bli snällare mot mig själv?

Hur kan jag bli snällare mot mig själv?

Första steget till att jobba med att bli snällare mot dig själv är att du ska vilja dig själv väl. Om ditt problem är att du inte vill dig själv väl bör du först börja med att ta reda på varför du inte vill vara snäll mot dig själv. Ofta men inte alltid kan du hitta svar om di tittar lite närmare på din uppväxt. Målet är inte att du ska gräva i din uppväxt utan att förstå varför du inte vill dig själv väl. Det här kan ibland kräva att du går i terapi.

Om du vill vara snäll mot dig själv men fastnar i tankar som ”jag försöker tänka att jag är bra men det går inte” förslår jag följande:

– Gå igenom om du tänker att du är bra men beter dig illa mot dig själv. Ett exempel är att du misslyckas på en tenta och därför struntar i all gå till frisören, träna, köpa klänningen du tänkt köpa, gå på bio med klasskompisarna etc.
– Skriv en lista över saker du tycker om att göra som får dig att må bra på lång sikt (en kortsiktig belöning men långsikitig bestraffning kan t.ex. vara att äta upp 3 chokladkakor).
– Om du kritiserar dig själv för att ha sagt eller gjort något fel i ett socialt sammanhang, tänk att du inte är en robot utan en människa som ibland gör fel och som inte alltid kan vara perfekt eller alltid bete dig perfekt.
– Försök hitta något som du kan lära dig av den jobbiga situationen du befinner dig i. Det är lättare att komma över jobbiga saker om det går att hitta någon mening med dem.
– Tänk att jobbiga situatoner berikar dig genom att du förstår andras lidande mer och i och med det får mer empati för andra som har det jobbigt.
– Tänk på någon du tycker om och fundera på vad du skulle säga till den personen i samma situation.
– Om du har jobbiga situationer från din uppväxt, välj en situation, skriv ner detaljer, gärna sinnes detaljer (lukt, smak, hörsel etc), vad som sades till dig och hur du hade velat bli behandlad i stället om det hade gått. Behandla dig själv på det omhändertagande sättet nu.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.