(Svenska) Hur kan jag hantera att vara i en relation med en narcissist (som bara ser till sina egna behov)?

(Svenska) Hur kan jag hantera att vara i en relation med en narcissist (som bara ser till sina egna behov)?

Hur kan jag hantera att vara i en relation med en narcssist som bara ser till sina egna behov?

Om du väljer att behålla din narcissistiska partner/vän för att du har kommit fram till att du antingen får ut något av relationen eller för att du inte har styrka just nu att göra något åt det, så kan du tänka på följande saker:
1. Försök att sätta gränser. Jag vet att det här är lätt att säga och svårt att genomföra men försök åtminstone att ha vikten av gränssättning i bakhuvudet. Att ge efter för skuldkänslor för att du tycker synd om narcissisten kommer att leda till att narcissisten tappar respekten för dig och därmed behandlar dig värre. Ju mer medveten du blir om detta desto mer kommer du att närma dig att faktiskt kunna göra som du vill oavsett vad narcissisten vill. Försök att träna dig på sätta gränser och stå ut med skuldkänslorna.
2. Försök att accpetera de drag du ser hos narcissisten. Ofta är det så att du ser att narcissisten beter sig själviskt och illa, men du väljer att bortförklara det eller bortse från det. Du kanske tänker att du överdriver eller att du är elak, nitisk och oaccepterande mot den stackars narcissisten som egentligen vill väl. Träna dig dock på att se helheten och gå igenom procentuellt hur stor del av tiden du tycker att narcissisten har haft snälla beteenden jämfört med själviska beteenden.
3. Observera hur narcissisten beter sig mot andra människor. Ofta kommer han/hon att bete sig likadant mot dig.
4. Försök att blockera dina förhoppningar om att du kommer att ändra narcissisten. Ofta är det så att du ser glimtar av fantastiska beteenden hos narcissisten och du hoppas varje gång att de kommer att generaliseras och att du måste ge relationen lite mer tid. Det som istället händer med tiden är att din självkänsla försämras. En bra strategi när du är osäker på om du överdriver är att du backar bandet och går igenom hur stor del av tiden de senaste veckorna eller månaderna som narcissisten har fått dig att må bra respektive dåligt.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.