Hoppa till innehåll

Hur kan jag hantera min narcissistiska man/fru?

Hur kan jag hantera min narcissistiska man/fru?

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Det är alltid energikrävande att ha att göra med narcissister. Sedan kan det finnas gradskillnader vilket kan vara avgörande för om det går att stå ut med personen i fråga eller inte.

Om du lever med en man/fru som ändå är välmenande på något plan och som är mer mottaglig för gränssättningar kan det finna en del knep som du kan testa:

– Fundera på vilka påtryckningsmedel som finns. Kan du hitta något som narcissisten vill ha och som du kan kontrollera om han/hon får eller inte? Använd dig i så fall av den moroten och bestäm dig för att inte ha skuldkänslor när du använder dig av den, tänk att det på sikt kommer att gynna relationen och i och med det både dig och narcissisten.

– Fundera igenom hur drabbad du är av narcissisten, är du beredd att lämna narcissisten om dina försök inte fungerar?. Det kan vara bra att du har någon form av överblick över den behandling du får eftersom det är lätt att tappa vidden av hela situationen när du befinner dig i en känslomässig torktumlare.

– Berätta för narcissisten att du vill att ni jobbar på er relation och berätta vad du vill att han/hon ändrar på. Berätta även om konsekvenserna om du inte märker någon förändring.

– Bestäm för dig själv hur lång tid du tycker att det är rimligt att narcissisten får för att åstadkomma förändringar.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.